چهارشنبه، 26 دی 1403
ایده خبر » اقتصادی » گرای غلط توسعه ال پی جی| داستان ناکامی CNG

گرای غلط توسعه ال پی جی| داستان ناکامی CNG

کد خبر: 14720

نیمی از ظرفیت صنعت CNG بلا استفاده باقی مانده اما مسئولین نفت به دنبال افزایش سهم LPG در سبد سوختی کشور هستند. رئیس انجمن صنعت CNG می گوید هیچ زیرساختی برای عرضه آن وجود ندارد.

بازار، گروه آب و انرژی: ابتدای همین هفته بود که «کرامت ویس‌کرمی» مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، از برنامه ورود LPG به سبد سوخت خودروها خبر داد و گفت: «براساس قانون برنامه هفتم، متنوع‌سازی سبد سوخت در دستور کار قرار گرفته است.» او همچنین گفته که به دنبال احداث جایگاه‌های ال‌پی‌جی در نزدیکی پالایشگاه‌هایی که مازاد ال‌پی‌جی بر مصرف داخلی دارند، هستیم. اما این گفته ها در حالی از طرف متولی شرکت پخش فرآورده های نفتی مطرح شده که محسن جوهری رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صنعت CNG به بازار می گوید که افزایش سهم LPG در سبد سوختی کشور نه تنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه به ضرر منافع ملی است. چرا که سوخت LPG نسبت به بنزین و CNG، سوختی ناایمنی بوده، هیچ زیرساختی برای عرضه آن وجود ندارد.

این فعال صنفی در صنعت سی ان جی با اشاره به اینکه ایران دومین دارنده ذخایر گازی در دنیا محسوب می شود، گفت: مشکل امروز ما استخراج و بهره برداری از این منابع است. در چنین کشوری باید صنعت های وابسته به گاز را توسعه داده و به نوعی سهم گاز را از سبد سوختی کشور افزایش داد.

او با اشاره به سیاست کشورهایی همچون روسیه که از نظر ذخایر گازی شرایط مشابه ایران را دارند، افزود: شاهد هستیم که تعداد جایگاه های سی ان جی در این کشور چندین برابر ما بوده و حتی در خودروهای سنگین و ماشین آلات کشاورزی خود هم از سوخت سی ان جی استفاده می کنند.

برخی تصمیم سازان حوزه انرژی به بهانه ناترازی گاز موافق توسعه سی ان جی نیستند، در حالیکه سوخت سی ان جی به دلیل اینکه کمتر از 3 درصد از گاز تولیدی کشور را مصرف میکند هیچ تاثیری در تشدید ناترازی گاز ندارد

جوهری افزود: برخی تصمیم سازان حوزه انرژی به بهانه ناترازی گاز موافق توسعه سی ان جی نیستند، در حالی که سوخت سی ان جی به دلیل اینکه کمتر از 3 درصد از گاز تولیدی کشور را مصرف میکند هیچ تاثیری در تشدید ناترازی گاز ندارد و ناترازی گاز فقط در فصل زمستان وجود دارد که با مدیریت مصرف در بخش خانگی و تجاری امکان جبران ناترازی گاز وجود دارد.

نیمی از ظرفیت CNG بلا استفاده ماند

در حال‌حاضر، ظرفیت عرضه روزانه سی‌ان‌جی در کشور ۴۰‌میلیون مترمکعب است، با این‌حال مصرف روزانه این سوخت کمتر از ۲۰‌میلیون مترمکعب است که نشان‌دهنده بهره‌برداری ناقص از این ظرفیت بالای تولید است. کاهش تقاضا برای سی‌ان‌جی ریشه در دلایل متعددی دارد. بد عهدی خودروسازان در تولید خودروهای سی ان جی یکی از دلایل اصلی عدم استفاده از ظرفیت ایجاد شده در این صنعت است.

خودروسازان به تعهدات خود در زمینه تولید خودروهای دو گانه عمل نمی کنند و به همین دلیل تعداد خودروهای دوگانه‌سوز به اندازه‌ای نیست که ظرفیت موجود در این صنعت را به‌طور کامل جذب کند. از طرفی برنامه‌های تبدیل خودروهای تک‌سوز به دوگانه‌سوز که در گذشته اجرا می‌شد، به دلیل توقف پرداخت مطالبات پیمانکاران متوقف‌شده‌است

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صنعت CNG با بیان اینکه خودروسازان به تعهدات خود در زمینه تولید خودروهای دو گانه عمل نمی کنند، گفت: تعداد خودروهای دوگانه‌سوز به اندازه‌ای نیست که ظرفیت موجود در این صنعت را به‌طور کامل جذب کند. از طرفی برنامه‌های تبدیل خودروهای تک‌سوز به دوگانه‌سوز که در گذشته اجرا می‌شد، به دلیل توقف پرداخت مطالبات پیمانکاران متوقف‌شده‌است.

منابع مالی تامین نشد، دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی شکست خورد

او همچنین در پاسخ به این سوال که شرکت پخش فرآورده های نفتی مدعی است که صاحبان خودروهای عمومی به دلیل قیمت پایین بنزین از این طرح استقبال نکرده اند، گفت: گزارش های رسیده به ما حاکی از این است که منابع مالی لازم برای اجرای این طرح تامین نشده و شرکت ها و پیمانکاران اجرای این طرح طلبشان پرداخت نشده است. بعد از اینکه به نوعی شرکت ها در دریافت پولشان دچار مشکل شدند، اجرای این طرح به نوعی متوقف شد.

جوهری ادامه داد: دولت حاضر است میلیارد ها دلار برای واردات بنزین هزینه کند اما برای اجرای طرح هایی که به نوعی باعث کاهش مصرف بنزین و کم شدن وابستگی به واردات می شود، خساست به خرج می دهد.

گفتنی است بر اساس مصوبه شورای اقتصاد قرار بود که یک میلیون دستگاه خودروی عمومی تک سوز به دوگانه سوز تبدیل شوند. اما آمارهای موجود حاکی از این است که تنها ۳۴۰‌هزار خودرو در قالب اجرای این طرح دوگانه‌سوز شده‌اند.

مزیت صادراتی ال پی جی فدای نیاز داخلی می شود

بر اساس آمار موجود ایران روزانه ۷۳۰۰‌تن ال‌پی‌جی تولید می‌کند، اما تنها ۲۹۰۰‌تن از آن در داخل کشور توزیع می‌شود و مابقی آن صادر می شود. این همان نکته ای است که رییس انجمن سی ان جی هم بدان اشاره کرده و می گوید: در حال حاضربه دلیل نبود زیر ساخت های مناسب و خطوط لوله و تحریم ها امکان صادرات گاز وجود ندارد. در چنین شرایطی چرا باید فرصت صادرات محصولی همچون ال پی جی را از دست داده و مزیت های صادراتی خود را برای تامین نیاز داخل از بین ببریم.

در حال حاضر حتی یک جایگاه ال پی جی هم در کشور نداریم این در حالی است که شبکه گسترده ای از خطوط انتقال گاز را در کشور داشته و حدود 2500 جایگاه سی ان جی در کشور فعال هستند که قابلیت تولید و عرضه 50 میلیون مترمکعب سی ان جی را دارند

جوهری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ال پی جی شبکه توزیع و انتقال مناسبی در کشور ندارد و باید میلیاردها دلار برای ایجاد چنین زیر ساختی در کشور هزینه شود، ادامه داد: در حال حاضر یک جایگاه ال پی جی و خودروی دوگاه سوز ال پی جی هم در کشور نداریم این در حالی است که شبکه گسترده ای از خطوط انتقال گاز را در کشور داشته و حدود 2500 جایگاه سی ان جی در کشور فعال هستند که قابلیت تولید و عرضه 50 میلیون مترمکعب سی ان جی را دارند.

این فعال در صنعت سی ان جی ادامه داد: از طرفی باید توجه داشت که افزایش سهم ال پی جی در سبد سوخت مصرفی کشور از مقدار مصرف سی ان جی کم می کند و در عمل تاثیری در مقدار مصرف بنزین نخواهد داشت.

او با اشاره به اینکه با سیاست گذاری مناسب می توانیم از ظرفیت موجود در صنعت سی ان جی برای تامین نیاز داخل استفاده کنیم، اظهار داشت: با نادیده گرفتن ظرفیت موجود در این صنعت به نوعی باعث ایجاد بی اعتمادی در بین سرمایه گذاران بخش خصوصی می شویم.

منبع: tahlilbazaar-320753

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید